KHiB er godt representert på Årsutstillingen for Norske kunsthåndverkere

Også i år er Kunsthøgskolen i Bergen godt representert på årsutstillingen for Norske kunsthåndverkere som åpnet 18. september 2010 på Kunstindustrimuseet i Oslo. Av de 41 kunstnerne som er plukket ut til å delta er hele 6 studenter eller ansatte ved Kunsthøgskolen i Bergen. De er: masterstudenter i kunst Kristina Aas, Ane Woll Godal, Rachel Elise Huglen og Gro Gjengedal Navelsaker, professor Kari Dyrdal og verksmester Signe Halle fra fagområde tekstil. Forskningsprofessor ved kunsthøgskolen, Søren Kjørup, holdt innnlegget "Kant, kunst og kunsthåndverk" i forkant av åpningen. Utstillingen står til 5. desember.

Også i år er Kunsthøgskolen i Bergen godt representert på årsutstillingen for Norske kunsthåndverkere som åpnet 18. september 2010 på Kunstindustrimuseet i Oslo. Av de 41 kunstnerne som er plukket ut til å delta er hele 6 studenter eller ansatte ved Kunsthøgskolen i Bergen.

De er: masterstudenter i kunst Kristina Aas, Ane Woll Godal, Rachel Elise Huglen og Gro Gjengedal Navelsaker, professor Kari Dyrdal og verksmester Signe Halle fra fagområde tekstil. Forskningsprofessor ved kunsthøgskolen, Søren Kjørup, holdt innlegget "Kant, kunst og kunsthåndverk" i forkant av åpningen. Utstillingen står til 5. desember.

Kunsthåndverk 2010 er juryert i to omganger. Det var 220 kunstnere som søkte om deltakelse med 670 kunstverk. Av disse gikk 138 kunstverk av 83 kunstnere videre til 2. juryering. Etter siste juryering ble 41 kunstnere antatt med 58 kunstverk. Av disse 41 kunstnerne er altså 6 studenter eller ansatte ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Kari Dyrdal deltar med arbeidet "Jacquard kort" (fra serien Jaquardfortellinger) som er digital vev i bom/viscose og lin i formatat 217x160 cm.

Bilde: Ane Woll Godal: "Beskrevet tekstil".

Signe Halle deltar med arbeidet "STJERNE 1" som er shibori på silke i formatet 262(x2)x102cm.

Ane Woll Godal deltar med arbeidet "Beskrevet tekstil" (nål, tråd, bomull).

Gro Gjengedal Navelsaker deltar med "Abjected sisters" (sjablong, hår og lim, H: 3m, B: 1.60m, på vegg).

Rachel Elise Huglen deltar med arbeidet "This is what it looks like when a star falls down" (silketrykk applikasjon, maling og tegning på bomullslerret, 3mx2.15m). I kunstnerskapet sitt utforsker hun spørsmål knyttet til identitet. Hun skaper sine egne tolkninger av en personlighet, individ, rolle, stereotyp eller kultur. Dette arbeidet handler om ei fallert popstjerne, Britney Spears, og på same tid ønsker Rachel Elise Huglen å stille spørsmål om ideal og forventninger formidlet gjennom populærkulturen.

Bilde: Rachel Elise Huglen: "This is what it looks like when a star falls down".

Kristina Aas deltar på utstillingen med en linduk som er brodert med to forskjellige typer tråder: vanlig bomullssytråd, og tråd som er påført termokrom farge, det vil si at den skifter farge avhengig av temperaturen rundt seg. Duken måler 150x150 cm, mens broderiet måler 120x90 cm. Kristina Aas er opptatt av rom og av hva som betegnes som rom, hvordan det er bygget opp, og de forskjellige tolkinger av rommet: vitenskapelig/kulturelt/fysisk. Samtidig er hun interessert i persepsjon og forandring. Det merkelige øyeblikket man ser noe man ikke greier helt å oppfatte hva er, tolker det etter beste evne (enten som noe konkret eller abstrakt), og det viser seg å være noe helt annet ved nærmere ettersyn.

Arbeidet består av en linduk som er brodert med to forskjellige typer tråder: vanlig bomullssytråd, og tråd som er påført termokrom farge, det vil si at den skifter farge avhengig av temperaturen rundt seg. Blir det varmt nok, blir tråden helt hvit. Er det kaldt, blir den grå og tilnærmet lik den vanlige bomullstråden. På denne måten kan jeg skape to lag i bildet og la omgivelsene spille en vesentlig rolle i verket.

Ved å bestemme temperaturen i miljøet rundt, f.eks. ved å henge en tidsinnstilt varmelement bak den, kan man bestemme hvilket motiv som blir vist. Det ene er av et maskinrom på en båt, det andre av en skog. På nært hold blir motivene ”pixelert”, og man ser nærmest bare sting, men på avstand, avhenging av om det er påvirket av varmelement bak eller ikke, dukker et av rommene opp. Forvandlingen mellom motivene er gradvis og tar ca.to-tre minutter.

Bilde: Kristina Aas "Engine/Forest", broderi med bomull og thermotråder på lin.

Tidligere student Hilde K. Frantzen deltar med masterprosjektet sitt "Øvelser i å dø fra 2010". Det er en installasjon som måler 2x2x3. Andre tidligere studenter som Liv Midbøe, Toril Redalen og Martin Woll Godal og tidligere ansatte (Gunnar Thorsen og Astrid Sleire) er også med på utstillingen.

Årets jury har hatt som ambisjon å presentere det ypperste av samtidens kunsthåndverk. Fornyelse har vært en sentral ledetråd. Juryen har dessuten sett andre tendenser; mange kunstverk har et klart budskap, spesielt i forhold til natur, miljø og ressursbruk. Dessuten settes gjenbruk av materialer inn i en fortellende sammenheng.

Utstillingen viser nye arbeider av de fremste kunsthåndverkere innen glass, keramikk, tekstil, tre, metall og er en bred presentasjon av kunsthåndverksfeltet i dag.

Et utvalg arbeider fra utstillingen skal sendes på turné fra våren 2011 som vandreutstilling gjennom Nasjonalmuseets landsdekkende program.

Gro Gjengedal Navelsaker: "Abjected sisters"

Rachel Elise Huglen: "This is what it looks like a star falls down".

Ane Woll Godal: "Beskrevet tekstil".

Kristina Aas: "Engine/Forest", broderi med bomull og thermotråder på lin.

Les mer på Norske kunsthåndverkeres websider

Publisert: 08.10.2010 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin