Kategorier
Diverse

Åpningskamp: VM i Qatar 2022 starter tidligere

Vm i Qatar 2022 er beriket med et annet begivenhetsrikt kapittel. Etter mange endringer vil VM bli noe helt spesielt. Nå vil åpningskampen også bli fremført med en dag.

Men selvfølgelig forblir noen aspekter som vanlig. Interessen for fotball er ubrutt, favorittene er kjent og de første fansen plasserer innsatsene sine på https://www.norgesspill.com/no og i mellomtiden er det fortsatt klart at det vil være kaldt øl på stadionene. Selv om VM i Qatar blir annerledes, er spenningen fortsatt garantert.

Uvanlig datoendring

Hvis du ser på tidsplanen, er det en relativt kortsiktig utsettelse for en så verdensberømt stor begivenhet. Egentlig var det planlagt at VM 2022 i Qatar starter mandag 21.11.2022. Totalt tre VM-kamper skulle finne sted denne dagen. Før den offisielle åpningskampen mellom Qatar og Ecuador, bør det være to andre kamper på timeplanen. Senegal mot Nederland og England mot Iran ville blitt spilt i løpet av ettermiddagen.

Fremfor alt var vertslandet ikke enig i dette. I Qatar var det fryktet at disse kampene kunne bli mer attraktive, ettersom Nederland og England selvfølgelig kan vise lag med mye mer kvalitet.

Som et resultat hadde de ansvarlige i Qatar lagt mye press på FIFA, som til slutt ble bøyd for. Offisielt er det nå kunngjort at forskuddet på en dag har bakgrunn i arrangementsområdet. Qatar ønsker å sette på et ekstremt pompøst show og virkelig feire åpningsdagen for VM i 2022. Til dette formålet bør også den første kampen i VM inkluderes.

Åpningsspillene som et høydepunkt

I flere tiår har åpningskampen i VM vært ansett som en offisiell begivenhet i arrangementet. Fra VM i 1966 og fremover bestemte FIFA seg for å gjøre den første gruppespillet til et høydepunkt. I mellomtiden har imidlertid alle de første kampene i et VM senere blitt anerkjent som åpningskamper.

Det som er spennende er at etter introduksjonen i 1966 var det bare ett VM til som skulle beholde denne modusen. Fra 1974 var det ikke vertslandet som åpnet det respektive VM, men den regjerende verdensmesteren. Denne håndteringen ble brukt frem til 2002, da Frankrike var en del av den første kampen under VM i Japan og Sør-Korea. Fra 2006 ble modusen endret tilbake til sin opprinnelige form. Under VM 2006 i Tyskland åpnet landslaget i vertslandet VM. På den tiden var Tyskland i stand til å seire med en 4:2 mot Costa Rica.

Som det er tilfelle for en sportsbegivenhet over hele verden, vil et tilsvarende show bli satt på i løpet av åpningsspillet. VM presenteres, representanter fra fotball er til stede, musikere opptrer og alle fans gleder seg til den første kampen.

Et VM som er annerledes

Det har lenge vært kjent at FIFA World Cup i Qatar vil være alt annet enn normalt. Fordi det er det første VM som arrangeres om vinteren. Mens tidligere VM ble avholdt midtsommer og fansen kom sammen på offentlig visning på stadioner og parker, må det i år tas en beslutning mellom julemarkedet og innendørsvisningen.

Å håndtere fans over hele verden vil også være annerledes i Qatar enn det var i tidligere FIFA World Cups. Fordi Qatar er et muslimsk land der svært konservative synspunkter råder. Dermed er alkoholforbruket forbudt, og homoseksualitet blir også åpent avvist. De første hotellene har allerede avvist forespørsler fra homoseksuelle personer, noe som har ført til et opprør for åpenhet og likestilling over hele verden.

På grunn av det faktiske forbudet mot alkohol i hele Qatar, var det en annen utfordring for FIFA. For mange fotballfans er en kald øl rett og slett en del av et besøk på stadion. Spesielt siden temperaturene i Qatar er rundt 40 grader. Etter en lang tid frem og tilbake ble det endelig enighet om at alkohol bare vil bli tillatt i visse viftesoner og på stadioner.
Under FIFA World Cup 2022 vil klimaanleggsteknologi også bli brukt på stadioner for første gang. De høye temperaturene i landet forårsaker unntakstilstand selv i desember. 40 grader Celsius og mer er ikke uvanlig. Problemet er at mange fotballspillere spiller i temperert klima og nå står overfor en helt spesiell utfordring i VM.

Når finner hvilke spill sted?

Ved å endre åpningsspillet, oppstår selvfølgelig spørsmålet raskt om når hvilke spill som vil finne sted. Generelt kan det sies at bare to spill forventes å bli påvirket av datoendringen. Nærmere bestemt gjelder dette kampene Nederland mot Senegal og Qatar mot Ecuador.

Den store finalen i VM 2022 i Qatar er også planlagt å finne sted søndag 18. De to siste lagene i VM spiller for storskuddet.

Hvem vinner VM 2022 i Qatar?

Selvfølgelig oppstår spørsmålet på forhånd om hvem som skal vinne VM i Qatar. Selvfølgelig er fokuset på regjerende mester Frankrike. Franskmennene var i stand til å vinne VM i Russland i 2018# og dermed delta i løpet som favoritter. Laget rundt superstjernen Kylian Mbappé vil selvfølgelig også prøve alt i Qatar for å oppnå seier.

Men selvfølgelig har andre favoritter noe imot det. Fordi mange topplag vil prøve å løfte trofeet til slutt. Den smale sirkelen av favoritter inkluderer spesielt lag fra Europa. Spania, Tyskland og England har for eksempel toppspillere i sine rekker og forventes å flytte inn i utslagsfasen uten problemer. Men Brasil og Argentina er også alltid gode for overraskelser og vil gjøre det alt annet enn enkelt for sine motstandere.

Selvfølgelig må du også følge med på utenforstående. Selv om det er ganske usannsynlig at lag som Ecuador, Danmark eller Japan vil gå videre til finalen, er det på ingen måte umulig. Fordi det ofte har skjedd at favoritter allerede er eliminert i den innledende runden. Jo mindre av det det er i utslagsfasen, jo større er sjansene for underdogs. Og til slutt hadde ingen forventet at Kroatia skulle marsjere til finalen i VM 2018 i Russland.

Og hva med verten Qatar? For å være ærlig, er det lite sannsynlig at vertslandets team kommer seg forbi gruppespillet. Førsteplassen for Nederland virker nesten klar, og Senegal vil også være spesielt farlig med superstjernen Sadio Mané.